A vízipipa

Elsőként tisztázzuk le, hogy sokan helytelenül rövid i-vel, vizipipa -ként írják le. Ez helytelen. A helyes leírása vízipipa, hosszú í az első, a többi rövid természetesen.

Eredete, története

A vízipipa kiindulási pontja kérdéses a történészek számára, nincs részletes dokumentum vagy bizonyíték, hogy honnan is ered. Annyit biztosan tudunk, hogy már Amerika felfedezése előtt. Akkor még nem dohánnyal hanem különböző hatású füvekkel pipáztak.

A vízipipa az Oszmán birodalom idején, a mai Törökország területén teljesedett ki és terjedt el. Ebben az időben nagy népszerűségnek örvendtek a tea és kávéházak. Ezekben összeültek csoportosan a férfiak és nők, majd egy vízipipa mellett beszélgettek, társasoztak és élték kulturális és szociális életük egy részét.

A globalizáció terjedésével ez a dohányzási forma is egyre népszerűbb lett külföldi területeken. A turisták hazavitték a vízipipájuk és megmutatták barátaiknak. Aztán megjelentek a boltok és az egyiptomi és Arab területeken lévő vízipipa dohány gyárak is elkezdtek exportra is termelni. Így a világon ma már mindenhol ismerik és kapható a vízipipa.

A vízipipa szertartása

Amikro az ember cigarettázik vagy más formáját űzi a dohányzásnak, akkor csak előkapja a zsebéből bárhol, megtömi gyorsan  és gyújtja is. Ez maximum pár percet vesz igénybe. A vízipipázás teljesen más. Az ember össze szereli a vízipipáját, megtömi a kerámiát és izzítja a szenet. Ez már legalább 5-6 perc. Ezek a mozzanat sorok inkább egyfajta szertatásnak nevezhetőek. A vízipipa nem a rohanó, kapkodó ember társa. Nem is lehet magunkkal hordozni mindig és a zsebünkből elővenni. Otthon vagy egyéb nyugodt, kényelmes környezetben, ráérve érdemes vízipipára gyújani csak. Így élhetjük át a legjobban ennek a szertartásnak az élményét és ragadhat el magunkkal a mesés kelet eme varázslata.

A vízipipa használata

  1. A vízipipának a tartályában (általában üveg) vizet töltünk. Arra ügyeljünk, hogy a testből lelógó cső 2-3cm-t beleérjen a vízbe.
  2. Ezt követően tegyük bele a testet a tartályba. Tegyük fel a tálcát a pipa tetejére.
  3. A kerámiát tömjük meg dohánnyal. Lazán tegyük bele a dohányt, szétmorzsolva és vigyázzunk, ne legyen púpos a tömés.
  4. Feszítsünk rá alufóliát és tegyünk rá a kerámia méretétől függően 10-30 lukat. Nem kell nagy luk,elég ha fogpiszkálóval vagy gombos tűvel lukasztjuk ki.
  5. Tegyük fel a kerámiát és a szívócsövet. Ellenőrizzük a tömítéseket és szelepet a vízipipa testén.
  6. Izzítsuk a szenet, majd tegyük az alufóliára. Ezt követően pár percen belül megindul a finom gyümölcsös füst.

Egy videó a mozzanat sorról:

A vízipipa káros?

Igen. A vízipipa is a dohányzás egyik formája, így ez is hordoz magával káros hatást. Azonban a dohányzásnak még ez a legegészségesebb formája és kitűnő alternatíva a cigarettáról való leszokásnak. Nikotin tartalma a dohány márkájától és készítési technológiájától függ. Vannak dohányok amikben 0,05% nikotin van, ami a cigaretták 10% – 0,1% -ához képest csekély. (Leggyengébb cigihez képest is fele akkora  mennyiség!)

Persze a vízipipa hatása, hogy káros-e, nagyban függ az emberi szervezettől is. 18 éves kor alatt nem véletlenül tiltja a törvény a dohányzást. A fejlődő szervezetre sokkal károsabb a hatása mint például egy 20 éves már fejlődés végén járó szervezetnél. Azonban még mindig ez a legkevésbé káros módja a dohányzásnak.

Elterjedt tévhit, hogy a vízipipa több tucat betegséget terjeszthet. Az aki rendesen, tradicionálisan vízipipázik azt nem fenyegeti ez a veszély. Az orvosok azzal érvelnek, hogy több ember szájához hozzáér a szívócső vége és ezzel terjesztik a vírusokat. Nem véletlenül találták ki a szipkát. Ha étteremben vagy teázó vagy más publikus helyen vízipipázunk, akkor használjunk szipkát. Ha szórakozóhelyen vagy egyéb helyen lehet vízipipát kölcsönözni, kötelező adniuk szipkát is. Ha nem adnának akkor hívjuk fel a figyelmüket, hogy ezt elmulasztották.

A szipka egy vékonyodó műanyag egyszer használatos, személyre szóló kis kiegészítő. Azért személyre szabott, mert mindenki vízipipázónak kell egy darab. Ezt rá kell tenni a szívócső végére ahogy a lenti kép is mutatja. Így már nem érintkezhet idegenek szájával a mi ajkunk. Nincs érintkezés, nincs veszély.